DE SCHRIK VAN LINKS AMERIKA

By Roel Maalderink

Denktanks spelen een grote rol in het Amerikaanse politieke spel. En zoals zoveel in de Amerikaanse politiek, zijn ook die gelieerd aan een van de twee partijen. Een bezoekje aan de American Enterprise Institute.

image

Het American Enterprise Institute is de schrik van links Amerika. De Conservatieve denktank publiceert aan de lopende band onderzoeken die de denkbeelden van de Republikeinse partij ondersteunen en die van de Democratische partij volledig affakkelen. Al is het onderzoeksinstituut officieel niet gelieerd aan de Republikeinen, waren veel van de medewerkers actief in de regering-Bush.

De meeste Nederlanders zullen geen groot fan zijn van de meeste Republikeinse idealen. Toch hebben Nederlanders wel degelijk een stempel gedrukt op de denktank. Voormalig VVD-politica Ayaan Hirsi Ali sloot zich aan bij de denktank en ook econoom Stan Veuger. We spraken Veuger en zijn collega Michael Strain op het hoofdkantoor van het instituut.

De heren vormden een bijzonder duo. Niet alleen omdat ze in staat waren om binnen een recordtijd blikjes cola naar binnen te werken of elke vraag uit de groep met een vileine vorm van humor te beantwoorden, maar ook omdat ze gewoon een redelijk verhaal hebben. En Republikeinen die in de ogen van een Nederlander een redelijk verhaal hebben, dat is bijzonder. Zo beschreven de sprekers hoe ze het socialezekerheidsysteem willen hervormen. Die hervorming komt neer op een systeem van “iedereen dekt z’n eigen kosten en God voor ons allen”, maar dan wel onderbouwd op een manier die hout snijdt.

Veel medewerkers van het instituut waren actief in de regering-Bush en daarom is het niet verwonderlijk dat de sprekers een afkeer hebben van de Democratische kandidaten Clinton en Sanders. Zo zou Sanders totaal vervreemd zijn van de werkelijkheid en geloven in complottheorieën. Ook voor Trump en Cruz hadden ze geen goed woord over. De hoop (en verwachting) van de denktank is dan ook dat een gematigde Republikeinse kandidaat de nominatie binnen zal slepen.

Twee heren die Republikeins beleid geloofwaardig weten te onderbouwen, die hebben wel een blikje cola verdiend.